Het andere Spanje
19 december 2024 - La Rochelle, Frankrijk
Vanuit Portugal rijden we naar Noord Spanje, naar de regio Galicië. We zijn hier lang geleden al eens geweest. Het noorden van Spanje is compleet anders dan de rest van het land. Aan de westkust heb je diepe inhammen met hoge kliffen waar het een genot is om te kamperen met een mooi uitzicht over de oceaan. Elke stadje heeft wel een vuurtoren en in de wintermaanden maakt niemand zich er druk over als er een paar campers staan, dat zal s’zomers wel anders zijn.
We maken mooie tochten langs de ria’s (inhammen met typisch Galicische stadjes en wandelen door de leuke vissersplaatjes. Alleen het weer werkt weer niet mee. Het regent dag en nacht…wij zijn weereens van de regenprocessie. We rijden naar Pontevedra met veel middeleeuwse pleintjes en kloosters. Combarra is ook zo’n leuk vissersplaatsje met piepkleine huisjes van honderden jaren oud. Heel typisch in Galicië zijn de grote granieten graanschuurtjes op palen waar Combarra er de meeste van heeft van heel Spanje. Deze kisten werden vroeger gebruikt om voorraden in te bewaren voor de winter zodat de dieren er niet bij konden.
S’middags begon de wind weer aan te wakkeren en s’avonds hebben we tot 2 keer toe een andere plek moeten zoeken omdat we bang werden van de storm met de harde windstoten. We zijn wel wat gewend van Patagonië maar deze kust kan er ook wat van. Het is niet voor niets de Costa de morte (kust van de dood) hier zijn in het verleden veel schepen vergaan. Eind van de middag kwamen we aan op de camperplaats van Santiago de Compostela waar jaarlijks meer dan 340.000 mensen aankomen na de lange wandeltocht naar het graf van Jacobus. Het werd al donker toen we met de bus aankwamen in de stad. Wat een sfeer…geweldig. Winkelstraten met arcades en een groot plein met de kathedraal en aan de overkant het mooie ayuntamiento (gemeentehuis). Hier waren de restaurants voor de verandering eens open op onze etenstijd. Leuk om eens in zo’n mooi restaurantje te eten en koffie te drinken in de Parador. De kathedraal was helaas al gesloten maar daar zijn we al eens eerder geweest. Cabo de Finistere is de beroemdste kaap hier in Galicië en de uitzichten zijn dan ook geweldig mooi. Hier waan je je echt aan het einde van de wereld.
Ook een mooie stad is A Coruña, ligt aan een grote baai met op de punt de granieten vuurtoren Hercules en een heel mooi aquarium. Tja het komt hier regelmatig voor dat we moeten verhuizen zo ook weer bij Faro de Bares, geweldige plek bij deze vuurtoren maar toen we naar bed wilden gaan begon de camper wel erg te schudden dus maar een rustig plekje opgezocht in het dorpje.
Het mooiste natuurwonder aan deze kust is le Cathedral. Hier is een mooi wandelpad aangelegd langs zee met een lange trap naar het strand waar je bij eb kunt wandelen tussen de hoge rotsen in allerlei vormen uitgesleten door het water. Weer overnacht bij een vuurtoren. Ad was de volgende dag jarig en ja hoor weer regen. Jammer het vissersplaatsje Cudillero met veel visrestaurantjes ligt erg mooi. Maar ondanks kou en regen smaakte Ad’s verjaardagsmenu prima. Aan de Galicische taal is alleen geen touw aan vast te knopen, het lijkt niet eens op Spaans. Gelukkig zijn de menukaarten wel 2 talig.
We rijden verder langs de kust naar Santillana del mar waar gewaarschuwd werd om uit te kijken dat de parking niet overstroomde. Dit moet voor Spanje toch wel de natste herfst/winter aller tijden zijn. Dit middeleeuwse plaatsje wat nog geheel intact is was mooi versierd voor kerst. Hier kreeg je het echte Anton Pieck gevoel. De volgende morgen was het museum van de grotten van Altamira aan de beurt. Grotten zijn hier nagemaakt vanwege de vele bezoekers maar ik vond er niet zoveel aan. We gaan naar Bilbao, prachtige stad maar het weer was weer bar en boos. Onder een grote paraplu liepen we door de oude stad en de volgende morgen naar het Guggenheimmuseum en het mooie warenhuis El Corte Inglès. De laatste stad van Spanje is San Sebastian. Met stralend weer stapten we uit de bus en wandelden we langs de grote baai en door de oude stad. Ook hier is een aquarium met grote inktvissen en haaien.
We verlaten Spanje en rijden op de terugreis door Frankrijk. De eerste stop is Biarritz met zijn mooie stranden aan de oceaan, zijn oude casino en leuke winkelstraatjes. Door naar het eeuwenoude la Rochelle met leuke winkeltjes, eens niet van de ketens. We komen terug met de bus en parkeren op een parking in een buitenwijk van de stad bij andere campers van mensen uit de buurt. Blijkbaar mag je hier je camper gewoon neerzetten als je hier woont. We staan niet erg recht en Ad wil de auto op de blokken rijden wat verkeerd uitpakt. De blok schiet in het gras en slaat om tegen de unit van de stuurbekrachtigingsvloeistof. Wat een zooi, alles zit vol met de smerige kleverige troep. Ja dit hadden we vorig jaar ook, duur grapje. Hulpdienst gebeld en de volgende morgen na een slechte nachtrust werden we opgetakeld door een aardige Fransman die zijn best deed om een paar woorden Engels te spreken. Hij bracht ons naar de Citroengarage maar daar stonden rijen auto’s te wachten op reparatie. Na vele telefoongesprekken vond hij een kleine Ford garage 25 km ten noorden van la Rochelle. Aardige kerel die wel tijd had en in no time het onderdeel bestelde. Helaas sprak hij zeer rap Frans en ik kon hem niet wat langzamer laten praten wat de communicatie er niet makkelijker op maakte. Het zou 48 uur duren voor het onderdeel er was en wij konden wel op zijn parking overnachten. Niet de prettigste locatie aan een zeer drukke weg maar we waren al blij dat er iemand ons wilde helpen want het is blijkbaar erg druk de week voor kerst. We komen er steeds weer achter dat niemand in Frankrijk en Spanje Engels spreekt, uitgezonderd de mademoiselle van de tourist info. Precies hetzelfde als in Zuid Amerika. Ongelofelijk dat verwacht je toch niet in Europa, wat leren de kinderen hier toch op school?
We kregen stroom van de garage eigenaar want 3 dagen is wel erg lang voor de accu en konden ons vermaken met lezen en kerstkaarten maken en mijn blog bijwerken. Ze zijn nu bezig dus over een paar uurtjes mogen wij weer uit de koude showroom waar we zitten te wachten en kunnen we de reis naar België vervolgen. 2e kerstdag zijn we uitgenodigd bij Belgische vrienden in Brugge.
Wij wensen jullie hele gezellige kerstdagen en alle goeds voor een gezond en reislustig 2025 en tot ziens weer!

Ook jullie hele fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2025 toegewenst. Houd ons op de hoogte van jullie avonturen.